Tre kandidater.Vem får ordern?

Paret Janne Andersson och Elisabet Skoglund har just köpt hus i samhället Vinkelboda. De har lite pengar över och vill kakla om sitt badrum. De vet inget om kakel och kakling. Efter som de är nya på orten, känner de inte till någon kaklare. De gör vad de flesta gör idag: De googlar…

Det finns många kakelfirmor som är bra. Låt oss kika lite närmare på tre naturliga kandidater:

Kandidat nr 1: Vinkelboda Kakel


En mycket rutinerad och väl aktad hantverkare. Drivs av kakelsättare Lars ”Lasse” Gustavson. Alla känner Lasse i Vinkelboda. Lasses familjeföretag har funnits där i alla tider och har flera lojala anställda.

När Lasse kör i sin bil med besökare och kunder  i Vinkelboda brukar han be dem att peka på vilket hus som helst. Sedan berättar Lasse om husets badrum.  Hans firma har nämligen kaklat så gott som hela Vinkelboda. Borde vara det självklara valet

Kakelsättare Lars Gustavsson

Kandidat nr 2: Berras' Badrum


Även detta en väl aktad firma med gott rykte. Dessa spjuvrar gick i skolan tillsammans i Vinkelboda och grundade firman efter mucken. De har en webbsida. Det är bra, så att kunderna kan Googla på ”Berras” och ringa upp dem. De får ofta höra att de är ett gott gäng. De berättar gärna om det på hemsidan. Deras trevliga fester är väl kända i Vinkelboda.

Men de slarvar aldrig med ett jobb. De har en generös och ärlig policy för debitering. De ställer alltid upp, när andra firmor åker på semester eller tycker att jobbet är för litet. De kaklar i 30 minus eller på midsommarnatten om det skulle behövas.

 

Berra & Pidde från Berras

Kandidat nr 3: Kakel & Badrum AB


Är nystartare i branschen.  En verkligt slimmad firma, där man byter roller i företaget och roterar positionerna. Det betyder bland annat att man inte har sekreterare eller löneadministratörer. En person är alltid i beredskap, för att besvara frågor från kunder, även när de är ute på jobb.

Kakel & badrum AB  arbetar med en ny teknik, som är något dyrare initialt, men som håller längre. Enligt alla beräkningar är deras lösning bättre och billigare i längden. Men det kan vara svårt att övertyga kunderna om det. När affärerna gick trögt passade man på att utbilda alla i företaget om deras dyrare teknik. Det var då man insåg att kunderna också måste utbildas. Nils Lagerblad, Kakel & Badrum AB

Efter att ha googlat runt, valde Skoglunds:

Vinkelboda Kakel? Nej….

Varför inte? För att de hittade aldrig företaget. Lars ”Lasse” Gustavsons företag har nämligen ingen hemsida. Lasse dök inte upp på någons sökning – förutom hos ”Alla Bolag”.  Lasse har jobbat med kakel hela sitt liv och sett trender komma och gå.  Med hårt arbete har han alltid klarat sig. Om det fanns något slags Nobelpris för kakel skulle Lasse få det. Alla som kan kakel och alla som anlitat honom är tämligen överens om att han är den bäste. Och efter alla år i branschen är Lasse ganska säker på sig själv.

Ullared gör inte reklam…

Men Lasse gillar inte riktigt reklamfolk. Hallickar, kallar han dem. ”Ullared gör inte reklam”, brukar han svara när de ringer och stör.  Medarbetare och kollegor tycker att han behöver hemsida, Facebook och allt det andra.  Med åren har Lasse gjort det till en hederssak att inte ha en. Det går ju bra ändå. Lasse och Vinkelboda kakel är förmodligen det bästa och logiska valet. Men den här ordern fick de inte.

Berras kakel? Nej….

Varför inte? För det första hittade de knappt hemsidan. Sidan var nämligen registrerad som berras.se. Detta är sidans URL, Uniform Resource Locator. Google analyserar alltid URL när de avgör vad som är rätt information. Namnet ”Berras” antyder inte att det är en kakelfirma. Kan lika gärna vara en pizzeria eller ett garage. Inte heller undersidorna antyder något om kakel. Killarna på Berras hade nämligen ”lånat” ett färdigt hemsidestema från en son till en av de anställda. Detta tema hade redan titlar, såsom ”office”, ”home”, ”about us” och ”contact”. Väldigt smidigt, tyckte Berras. Just den typen lösningar som de gillar: Enkelt & okonventionellt.  Problemet är bara att färre människor hittar sidan.

Härliga killar i vikinghjälm

Berras gäng är kul. Hemsidans visar personalen på en strand på Kanarieöarna i vikingahjälmar av plast.  Det var från en legendarisk kick-off som ägde rum för några år sedan. Men Berras är inga pajasar. De kan kakel. De ödslar bara inte tid på att sitta och skriva om det.  Det bästa är i fall när kunderna kommer till butiken och deras showroom, eller snackar med en av säljarna. Många av sidorna talar om att de har mer kakel i butiken,  kom och kolla!  Faktum är att sidorna genomgående har ett innehåll som säger: Vi är bäst, vi är billigast, kom till vår butik!

Och paret Andersson – Skoglund hade kanske åkt till Berras showroom, vore det inte för en sak…

De valde att kontakta Kakel & badrum AB

Kom upp snabbt på sökning

Varför? Till att börja med dök Kakel & badrum högst upp på sökningen. Att företaget verkligen hette Kakel & badrum AB är ju en klar fördel, om man säljer kakel till badrum till personer som logiskt borde googla på orden kakel och badrum.  Men dessutom hade sidtitlarna noggrant valda namn, som ”kakel”, ”badrum”, ”badrumskakel”; och så vidare.

Gott om information direkt på sidan

Sidorna hade rikligt med information, både text och bilder. Allt detta premieras av Google. Företaget hade utgått från kundernas frågor. Man satte samman alla frågor man någonsin fått, och skrev innehållet efter det. För den som ville veta mer, kunde man spendera timmar på Kakel & badrums sida. Allt fanns förklarat.  Saker som man inte drömt om att göra fanns beskrivna.

Ärliga uppgifter om priser

Den fråga som man förlorade mest kunder på, var priset. Därför lade man ned mycket tid på att adressera detta. Man visade att man faktiskt fick mer för pengarna, i ett något längre perspektiv. Man visade hur billiga konkurrenters produkter faktiskt kunde bli väldigt dyra. Man använde oberoende  marknadsinformation – från intresseorganisationer och försäkringsbolag – för att visa detta.  (Ett vanligt exempel är skador inne i ett badrum där ytskiktet släppt igenom vatten, oavsett om ägaren/ innehavaren på något sätt varit vårdslös. )

Flera varianter på olika kanaler

Slutligen, förstod man att kakel är skönhet och komfort. Man skapade konton på sociala medier som visade vackra kakellösningar. Nu kunde man visa upp både det vackra och det kloka med kakel. Och det var något som paret Andersson – Skoglund nappade på.

  • Rikligt med information
  • Inget skryt
  • Inget ovidkommande 
  • Noggrant strukturerad sida
  • Korrekt sökmotoroptimering