Att skriva så att folk – kunder – förstår är inte alltid lätt. Man bör skriva på korrekt men lättläst svenska. Men viktigast av allt är att skriva på det sätt som dina läsare vill läsa. Det finns gott om misstag. En vanlig miss är s.k. substantivsjuka. En annan är vanan att begrava det viktigaste i texten längst ned. En tredje är att skriva onödigt stroppigt och stelt för att imponera på kollegoroch konkurrenter. Och då har vi inte ens nämnt Googles krav på texter.

”Vi vill gärna skriva. Därför letar vi efter någon som kan vår bransch. Men vår bransch är så speciell så det finns nästan ingen som kan skriva om den.”

Jag vill utmana detta faktum. Vissa kallar detta för The Curse of Knowledge – kunskapens förbannelse. Att vara bra på ett fackområde innebär inte att man kan  beskriva det. Att spela fotboll bra innebär inte att man kan träna andra fotbollsspelare, eller att man kan arbeta som fotbollskommentator. Albert Einstein lär ha sagt: Om du inte kan förklara det, kan du inte det.

”Vi vet inte vad vi skall skriva om”

Många av oss inom nätverket har bakgrund som journalister. Vi kan krama vatten ur en sten för att få fram en story. Skämt åsido. Det är vår erfarenhet att de som har passion inför sitt yrke och sitt företag bär på intressant information. Utmaningen är att locka fram den.

”Vi får inte till de grejer vi vill berätta om”

Att assistera och vara bollplank är en viktig uppgift. Vi kan hjälpa er att berätta.

Spela in en kort video utan att involvera hela Hollywood

En video på 90 sekunder är ett effektivt sätta att kommunicera med kunder och omgivning. Kräver inte mycket utrustning eller tid. Kan publiceras i de flesta digitala media.

Använda sociala media effektivare

”Alla snackar om det. Men vi förstår inte riktigt varför och hur ”social media” skall användas…”

Varför? Svar: För att skapa kontakt med kunder. För att informera, skapa leads eller till och med sälja direkt. Konsumenters och affärspartners beteende har förändrats. Idag researchar vi före köp. Vissa går in på en hemsida eller ett socialt media tio gånger eller mer innan de kontaktar företaget. Det är det viktigaste att förstå. Kunder kommer inte alltid att uppskatta en säljkatalog. Du måste skapa ett innehåll som är till nytta för kunden.

Smarta upp webbsidan

”Vår webbsida är gammal och inaktuell”

Vi kan förmodligen skapa en ny åt er inom sju dagar. Inget av innehållet går förlorat.

”Det är nästan omöjligt att uppdatera vår sida”

Vi har kompetensen att ändra i så gott som alla typer av webbsidor. Vi kan – fullt lagligt – återskapa förlorade lösenord. Vi kan göra om sidan till en lättanvänd WordPress hemsida. Vi har kunniga tekniker i vårt nätverk som kan ändra.